Onder voorbehoud van vaststelling door het college van Gemeente Eindhoven willen we een 2e subsidieoproep vanuit BEN (Bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd) open stellen.
De subsidie kan aangevraagd worden voor initiatieven die bijdragen aan het oplossen van bovenregionale lacunes (zie Rode draden rapportage) in het jeugdhulplandschap van Brabant/Zeeland voor (gezinnen met) kinderen en jongeren tot 23 jaar met complexe en meervoudige, weinig voorkomende problematiek, die nu vastlopen in de zorg en niet de juiste hulp krijgen.
Specifiek voor deze subsidieoproep is de focus op een aantal specifiek gesignaleerde lacunes. Het uitgangspunt is dat de zorg ‘zo dicht bij mogelijk’ bij de jeugdigen en gezinnen thuis wordt georganiseerd.
De focuspunten zijn:
We willen jeugdigen als ze echt niet meer thuis kunnen wonen in één keer een goede woonplek aanbieden met passende hulp en doorplaatsingen voorkomen. De kleinschalige woonvorm kan perspectief biedend zijn, waar ook behandeling toegevoegd kan worden en/of waar jeugdigen onvoorwaardelijk kunnen wonen. Bij het onvoorwaardelijk wonen gaat het om een langdurige woonvorm waar 4 tot max. 6 jeugdigen wonen en waar zij na hun 18e jaar ook kunnen blijven wonen. Er wordt door een beperkt aantal vaste specialistische begeleiders nabijheid en continuïteit geboden. Een zinvolle dagbesteding en intersectorale samenwerking voor behandeling of tijdelijke time-out zijn onderdeel van deze kleinschalige woonvorm. We waarderen het als bij deze initiatieven gebruikt wordt gemaakt of aangesloten wordt bij reeds uitgevoerde succesvolle initiatieven in het land en de ingezette bewegingen zoals beweging naar 0.
We willen voor jeugdigen (zoals beschreven in de Rode draden rapportage) voorkomen dat zij uithuisgeplaatst worden of een thuisplaatsing na verblijf of uitstroom na gesloten plaatsing beter kunnen begeleiden. Er is specialistisch ambulante hulp nodig in de situatie van de jeugdige en het gezin (ook voor pleeggezinnen, gezinshuizen en kleinschalige woonvormen). Deze hulp dient flexibel (bv. 1-24 uur per dag inzetbaar zijn, maar ook zorgtaken kunnen overnemen), hybride (met mogelijkheid tot achtervang bv. bij crisis) en intersectoraal (GGZ-jeugd en volwassenen, LVB en VG, Jeugd en opvoedhulp, verslavingszorg, forensische zorg, onderwijs) te zijn, aanvullend op het bestaande aanbod. Daarnaast is er ook vraag voor ambulante hulp bij complexe scheidingen.
De beoogde uiterste datum voor indiending van het initiatief is vooralsnog 15 april 2022. Dit is afhankelijk van de definitieve vaststelling door het college van gemeente Eindhoven.